Kalendarz
Strona Główna Szukaj Regulamin PW Kontakt Playerek Kalendarz
Polskie kosmetyki w UK

Poprzedni temat «» Następny temat
ulozenie sie dziecka w brzuszku
Autor Wiadomość
lesterka
zakrecona pozytywnie

Dzieci: Natalia i Toszek :-)
Znak zodiaku:
strzelec

Pomogła: 1 raz

pounds 5575.00
Wysłany: Pią 12 Sie, 2011 19:41   ulozenie sie dziecka w brzuszku

Wczoraj bylam na usg i maly niespodziewanie przekrecil sie glowa do gory, wiec mamy ulozenie miednicowe. Moj gin powiedzial ze poniewaz jest to moja druga ciaza bede musiala sprobowac urodzic naturalnie.
Mam cicha nadzieje ze maly odwroci sie glowka do dolu na czas, ma jeszcze kilka tygodni (jestem w 31 tygodniu ciazy).
Zastanawiam sie czy ktoras z Was miala porod posladkowy?

Mini

Zaproszone osoby: 3
Dzieci: dwoje...na razie ;)
Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

Pomogła: 41 razy

pounds 235761.00
Wysłany: Pią 12 Sie, 2011 20:33   

lesterka mój Nati był w tym samym okresie pośladkami ułożony, i dość długo to trwało, położna próbowała go obracać rękami, ale ja miałam ustaloną cesarkę więc u mnie to trochę inaczej :
ale na razie się nie denerwuj, oby się obrócił :kciuk:
zastanawiają mnie tylko słowa twojego lekarza :? Jak to próbować rodzić naturalnie ułożeniem pośladkowym :? :faint:

Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie niż idealną kopią kogoś innego.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.

lesterka
zakrecona pozytywnie

Znak zodiaku:
strzelec

pounds 5575.00
Wysłany: Pią 12 Sie, 2011 21:14   

Mini wskazanie do cesarki przy posladkowym maja tylko pierworodki.
Czytalam ze takie porody u pierworodek sa niebezpie dla dziecka i matki ale jak kobieta juz rodzila to porod sn wskazany, nie cc.
Poczekam te kilka tygodni, mysle ze moj gin mimo wszystko nie pozwoli na takie ryzyko, bo w sumie od pierwszej ciazy minelo prawie 7 lat i ja nie czuje sie na silach zeby taki trudny porod przechodzic po tylu latach. Chcialam sie dowiedziec wlasnie czy ktos tutaj rodzil naturalnie przy takim ulozeniu.

mirabelka77
zapracowana mamusia

Dzieci: Igusia i Nathanek
Znak zodiaku:
lew

Nastrój:
zakrecony

Pomogła: 5 razy

pounds 22160.00
Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 07:51   

moj Nathan byl ulozony posladkowo,o czym nikt nie mial pojecia :? dopoki mnie sskurcz nie chwycily i nie wyladowalam w szpitalu.Wtedy przyszla ginekolog ,wymacala mi brzuch i juz na drugi dzien mialam cesarke.Nathan,nie dosc,ze byl ulozony posladkowo,to jeszcze byl owiniety pepowina i nie oddychal.Umarlby przy porodzie naturalnym.
szczerz Ci powiem,gdybym byla Toba,w zyciu bym sie nie zgodzila na porod naturalny.
Ale dzidzius moze sie jescze obrocic,czego Ci z calego serca zycze :love:

lesterka
zakrecona pozytywnie

Znak zodiaku:
strzelec

pounds 5575.00
Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 09:07   

mirabelka, nie wiem czy w UK takie ulozenie klasyfikuje ogolnie do cc, bo szczerze mowiac wg przepisow w PL moga mi kazac rodzic naturalnie, bo cesarka to nie obowiazek w tej sytuacji. Musialabym rodzic w prywatnej klinice gdybym chciala decydowac sama. Ale nie dramatyzuje, mam dobrego lekarza ktory mam nadzieje nie bedzie narazal mnie i mojego dziecka na ryzyko.
No i staram sie myslec pozytywnie, maluch ma jeszcze kilka tygodni na obrocenie sie :)
Zastanawialam sie ogolnie dlaczego ulozenie miednicowe nie jest wskazaniem do cesarki, przeciez takie porody musza byc duzo trudniejsze niz te z prawidlowym ulozeniem.... :niemozliwe:

Mini

Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

pounds 235761.00
Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 13:34   

mirabelka77 napisał/a:
szczerz Ci powiem,gdybym byla Toba,w zyciu bym sie nie zgodzila na porod naturalny.

ja też, pomimo zapewnień lekarzy :stres:
lesterka znalazłam takie coś
Cytat:
Poród pośladkowy

Dziecko w brzuchu mamy przybierając pozycję główką w dół stwarza idealne warunki do porodu. Co jednak gdy maluch przybierze inną pozycję?

Pośladkowe ułożenie dziecka jest wskazaniem do przeprowadzenia cesarskiego cięcia. Oczywiście istnieje kilka sposobów, aby "zachęcić" dziecko do zmiany pozycji.

Przyszłej mamie zaleca się m.in ćwiczenia, które skłonią dziecko do zmiany pozycji oraz zaciekawienie dziecka tym co dzieje się na zewnątrz. To bardzo ciekawe i przyjemne ćwiczenia. Jeśli Twój maluch ułożył się pośladkowo, zapytaj swojego lekarza o ćwiczenia odpowiednie dla Ciebie.

Przyszła mama nie powinna tracić nadziei jeśli pomimo zaleceń lekarza dziecko pozostaje w tej samej pozycji. Zdarza się, że dzieci obracają się w ostatniej chwili, tusz przed samym porodem. Robią to same z siebie.

W ostateczności lekarz może wykonać zabieg, dzięki któremu jest szansa, że dziecko przekręci się do pożądanej przez nas pozycji. Zabieg ten polega na uciskaniu brzucha matki. Taka forma wpływu na pozycje dziecka jest bardzo powszechna i zdaniem zwolenników zazwyczaj bezpieczna. Niestety zdarza się, że zabieg jest nieprzyjemny.

W przypadku pośladkowego ułożenia najbezpieczniej jest poprosić lekarza o cesarskie cięcie. Poród pośladkowy może okazać się bardzo niebezpieczny zarówno dla matki jak i dla dziecka.

Aby uniknąć ułożenia pośladkowego przyszła mama powinna m.in.:

○ Siedzieć w odpowiedniej pozycji np. nie wolno zakładać nogi na nogę. Zaleca się, aby np. podczas czytania gazety czy książki usiąść okrakiem na krześle (przodem do oparcia).
○ Unikać miękkich kanap, foteli. Siedzenia w których zapadasz się, pomimo, że są bardzo wygodne powodują większy ból kręgosłupa. Podczas siadania pamiętaj aby kolana nie były wyżej bioder.
○ Jeśli zamierzasz prowadzić samochód zabierz ze sobą małą poduszkę, dzięki niej nawet w samochodzie będziesz siedzieć we właściwej pozycji.
○ Chodzić na basen. Odpowiedni styl dla kobiety w ciąży to np. żabka. Pływaj tak, aby brzuch skierować w dół. Basen może uchronić Cię przed nacięciem krocza podczas porodu.
○ Jeśli odpoczywasz to tylko na lewym boku. Postaraj się w ciągu dnia znaleźć wolną chwilę na relaks. Połóż się na lewym boku, zrelaksuj, oddychaj przeponą – to sprawi, że zarówno Ty jak i maluch będziecie lepiej dotleniani. Pamiętaj, że leżenie na plecach jest niewskazanie, staraj się tego unikać.
○ Codziennie ćwicz na czworaka co najmniej 10 minut. Pochyl się do przodu i postaraj się kołysać miednicą. Dzięki takiej pozycji maluch czuje się jak w hamaku.

Poród pośladkowy niesie ze sobą ryzyko. Z badań wynika, że dzieci, które przyszły na świat przez poród pośladkowy są narażone na większe ryzyko powikłań. W tej sytuacji coraz więcej położników unika takiej formy porodu. Niewiele kobiet decyduje się na poród pośladkowy. Większość z nich obawia się o zdrowie dziecka i prosi swoich lekarzy o cesarskie cięcie, co w tej sytuacji jest najlepszym wyjściem.

źródło: megapedia.pl

lesterka
zakrecona pozytywnie

Znak zodiaku:
strzelec

pounds 5575.00
Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 15:11   

dzieki Mini, czytalam na necie o tym tez. moj gin powiedzial, ze kiedys wlasnie lekarze starali sie przekrecac dzieci do odpowiedniej pozycji jednak jest to bardzo niebezpieczne i juz sie tego nie praktykuje. dal mi do zrozumienia zeby poczekac co bedzie za miesiac i wtedy ewentualnie jezeli maly nadal ma glowe u gory, bede gina prosila o cesarke i licze na jego rozsadek ;)

Mini

Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

pounds 235761.00
Wysłany: Sob 13 Sie, 2011 18:36   

lesterka napisał/a:
dal mi do zrozumienia zeby poczekac co bedzie za miesiac i wtedy ewentualnie jezeli maly nadal ma glowe u gory, bede gina prosila o cesarke

pewnie, że tak, mały ma jeszcze czas ;) trzeba myśleć pozytywnie :kciuk:

strands

Dzieci: alan ,amelia
Znak zodiaku:
ryby

pounds 9261.00
Wysłany: Nie 14 Sie, 2011 17:39   

LESTERKA glowa do gory,Amelka tez byla ulozona posladkowo a pozniej sie obrocila,masz jeszcze troche czasu napewno bedzie dobrze :love:

Kama

Zaproszone osoby: 5
Dzieci: Adulek i Fifi
Znak zodiaku:
baran

Nastrój:
kosmos

Pomogła: 23 razy

pounds 130899.00
Wysłany: Wto 16 Sie, 2011 10:19   

Kasiu kciukam z calych sil, zeby Maly odwrocil sie glowka :kciuk: :kciuk: :kciuk: :kciuk:
poglaskaj brzunio od cioteczki :mama2:

Zdrowy rozsądek, to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Piszę poprawnie po polsku.

Gość super ze jestes z nami :bravos: :bravos:

lesterka
zakrecona pozytywnie

Znak zodiaku:
strzelec

pounds 5575.00
Wysłany: Wto 16 Sie, 2011 14:13   

dziekuje dziewczyny za wsparcie :)

Odpowiedz do tematu