Kalendarz
Strona Główna Szukaj Regulamin PW Kontakt Playerek Kalendarz
 Księgarnia w UK

Poprzedni temat «» Następny temat
Polska Szkola Sobotnia Nauczania Przedmiotow OJczystych
Autor Wiadomość
natasha
mama kura biegajaca

Dzieci: 1 corka
Znak zodiaku:
wodnik

pounds 1686.00
Wysłany: Sob 22 Paź, 2011 23:12   Polska Szkola Sobotnia Nauczania Przedmiotow OJczystych

Ktora dzieci wysyla? U nas jakos wyszlo, ze TAK, przypadkiem, bo sie martwilam, ze full time szkola dla mlodej to za duzo zeby jeszcze w soboty ja gdzies do szkoly wozic, mama kolezanki mojego dziecka swoja wozila i nam zaproponowala i moja chetnie poszla na zajecia. I nawet odspiewala mi dzis juz po zajeciach :Jada, jada misie i bezposrednio po zajeciach rozmawia po polsku ze mna! A bylo :Kali jesc, kali nie lubic! Panie rozsadne, aczkolwiek szkola na mnie zrobila wrazenie pt. na wariackich papierach, ale w sumie panie nauczycielki dobre. Coz, pracuje w szkole dlatego mam hopla :zawstydzona: .I mloda po zajeciach sie pyta: czy P. ( ich kumpelasia) moglaby tam chodzic z nimi, mowie, ze chyba nie bo oni nie sa Polish, i pewnie nie interesowala by ich ta szkola. Do mojej geograficzny argument malo trafia.
Ale w sumie mloda zawsze do obcych oswiadcza, ze mummy i ona sa Polish, daddy not, because He is British, I ze ona came from Poland( a nie byla urodzona w POlsce), nawet nie byla pytana skad pochodzi, ona tak zawsze :) . Jestem z niej dumna, ona polskosc jak sztandar obnosi, ja sobie zdaje sprawe, ze pochodzenie niekiedy mi przyslugi nie robi, a wrecz odwrotnie...Znac dwa, trzy czy 5 jezykow to chyba dobrze, o i moj maz osobisty tez ja zacheca do szkoly polskiej. Moze Wam sie to wydac niedorzeczne, ale ciesze aie ze moja angielska Natalia jest Polka.

Moim zdaniem wszystko zalezy li tylko i wylacznie od kadry. Bo jesli kadra jest klasy ekstra to zmobilizuje i dzieci gastarbeiterow do nauki jezyka, dzieci alkoholikow do wyrwania sie z piekla, a dzieciom ponadprzecietnym dorzuci dodatkowe zadania, zeby nie spoczywaly na laurach.

Long live JFK: ask not what your country can do for you—ask what you can do for your country.
To wezwanie sie nigdy nie zestarzeje i pozostanie aktualnym w kazdym kraju.

malke

Dzieci: Filipek:)
Znak zodiaku:
baran

Nastrój:
superowy

Pomogła: 3 razy

pounds 39220.00
Wysłany: Sob 22 Paź, 2011 23:19   

natasha, a dlaczego niedorzeczne?Pieknie że mała ma takie podejście.Oby tylko jej tak zostało.

Zanim zaczniesz poprawiać świat,przejdz sie trzy razy przez swój wlasny dom.

mirabelka77
zapracowana mamusia

Dzieci: Igusia i Nathanek
Znak zodiaku:
lew

Nastrój:
zakrecony

Pomogła: 5 razy

pounds 22160.00
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011 08:02   

ja sowjw dwojke sle w kazda sobote :)
wlasnie mi spiewaja; Kolorowe kredki :P

malke

Znak zodiaku:
baran

Nastrój:
superowy

pounds 39220.00
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011 08:55   

Filipka tez bede posyłać oczywiście jak bedzie chciał.Od jakiego wieku jest taka szkoła?

nusia
double mummy

Zaproszone osoby: 3
Dzieci: mamisynek Olinek i Nadusia tatusia
Znak zodiaku:
waga

Nastrój:
kosmos

Pomogła: 18 razy

pounds 45510.00
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011 09:41   

malke, u nas przedszkole jest juz dla trzylatkow ;)

„Życie to sztuka wyciągania wystarczających wniosków z niewystarczających przesłanek”

Gość ...chcesz byc szczesliwa?? To badz!!! :laie:

malke

Znak zodiaku:
baran

Nastrój:
superowy

pounds 39220.00
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011 11:29   

nusia, no9 to juz w przyszłym roku mogę zapisać Filipka.Dzieki za odpowieć.

mirabelka77
zapracowana mamusia

Dzieci: Igusia i Nathanek
Znak zodiaku:
lew

Nastrój:
zakrecony

Pomogła: 5 razy

pounds 22160.00
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011 13:33   

tylko nie zostawiaj na ostatnia godzine, bo u nas brako miejsc na ten rok ;)

malke

Znak zodiaku:
baran

Nastrój:
superowy

pounds 39220.00
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011 14:05   

mirabelka77, dzieki za rade ;)

rubin

Dzieci: 1
Znak zodiaku:
lew

Pomogła: 8 razy

pounds 25730.00
Wysłany: Nie 23 Paź, 2011 23:56   

natasha, super! pielegnujcie tą polskość! Moja ma sobotnia szkołe w domu...ciężko nam to idzie(ze wzgledu ,że cięzko sie uczy swoje dzieci) ale jako tako ekekty sa>my mowimy w domu po polsku wiec w sobotę szlifujemy pisanie i czytanie

natasha
mama kura biegajaca

Dzieci: 1 corka
Znak zodiaku:
wodnik

pounds 1686.00
Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 22:26   

malke napisał/a:
natasha, a dlaczego niedorzeczne?Pieknie że mała ma takie podejście.Oby tylko jej tak zostało.

Oby :stres: . Ano glownie, dlatego, ze sie traktuje sie nieraz ta dwujezycznosc jak problem ( nie zawsze zaznaczam), zwlaszcza jak ten powiedzmy polski, slowacki, pashtu, czy ten wloski jest pierwszy a angielski sie dopiero w szkole uczymy :niewazne: . A i jeszcze znam taka kobitke, Polke, ktora sama mi oswiadczla : A po co? Mieszka w Anglii? Mieszka! Angielski wystarczy!. Chociaz trzeba jej przyznac, ze przyjechala z duzymi dziecmi tu, wiec pewnie nie moze sobie wyobrazic, ze dla maluchow to trudniej jest ten polski podtrzymac niz angielkiego sie nauczyc :) .

Moim zdaniem wszystko zalezy li tylko i wylacznie od kadry. Bo jesli kadra jest klasy ekstra to zmobilizuje i dzieci gastarbeiterow do nauki jezyka, dzieci alkoholikow do wyrwania sie z piekla, a dzieciom ponadprzecietnym dorzuci dodatkowe zadania, zeby nie spoczywaly na laurach.

Long live JFK: ask not what your country can do for you—ask what you can do for your country.
To wezwanie sie nigdy nie zestarzeje i pozostanie aktualnym w kazdym kraju.

Mini

Dzieci: dwoje...na razie ;)
Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

Pomogła: 41 razy

pounds 235761.00
Wysłany: Pon 24 Paź, 2011 23:39   

my u córki też podtrzymujemy język polski, chodzi mi i pisownię i gramatykę oraz czytanie, chociaż nie mam z nią na razie żadnych problemów :uff: nawet chce maturę z języka polskiego zdawać :jupi:

z Natim podobne podejście...najpierw język ojczysty, potem angielski i się udało :jupi:

Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie niż idealną kopią kogoś innego.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.

malke

Znak zodiaku:
baran

Nastrój:
superowy

pounds 39220.00
Wysłany: Wto 25 Paź, 2011 07:41   

Dziewczyny prawda jest taka że czy tego chcemy czy nie pierwszym językiem naszych dzieci(szczegolnie urodzonych tutaj)będie i tak język angielski.

Mini napisał/a:
z Natim podobne podejście...najpierw język ojczysty, potem angielski i się udało
no widzisz a u mnie kompletnie odwrotnie.Fifi miał od malutnkiego dwa języki i też nie ma prblemów.Po polsku mówi pięknie.Po angielsku mniej z wiadomych powodów.
Jeśli chodzi o polską szkołe to chcę żeby chodził ze wzgledu na naukę tradycji,chistori,pisowni itp.Jednak jak nie bedzie chciał ło zmuszać nie będe.Ja mam takie podejście nic na siłe.I polskości tez na siłe nie będe uczyć.Za to mam zamiar wysyłac go do dziadków na wieć na wakacje :hihi: tam napewno liznie mnustwo polskości ;)

nusia
double mummy

Dzieci: mamisynek Olinek i Nadusia tatusia
Znak zodiaku:
waga

Nastrój:
kosmos

Pomogła: 18 razy

pounds 45510.00
Wysłany: Wto 25 Paź, 2011 09:19   

malke napisał/a:
Dziewczyny prawda jest taka że czy tego chcemy czy nie pierwszym językiem naszych dzieci(szczegolnie urodzonych tutaj)będie i tak język angielski.
nie zgadzam sie z tym Olu, dla moich dzieci pierwszym jezykiem jest polski i tak zostanie, zwlaszcza, ze w tej chwili mimo iz urodzili sie w anglii i tu mieszkaja, maja bardzo duzy kontakt z jezykiem polskim (tv nie mam ale na pewno przy starszych dzieciach bedzie pl, w parku maja mnostwo polskich kolegow i kolezanek, latem bylo ich nawet ze dwadziescioro jak nie wiecej ;) , w domu mowimy tylko po polsku, zakupy czasem robimy w polskim sklepie, czytamy dzieciom polskie ksiazki itp.)
Oczywiscie, ze jak sie zapra i zbuntuja to na sile nic nie zrobie ale nie mam zamiaru ich zrazic do jezyka polskiego

malke napisał/a:
a to mam zamiar wysyłac go do dziadków na wieć na wakacje :hihi: tam napewno liznie mnustwo polskości ;)
zazdroszcze mu :hihi: my babcie co prawda mamy nad morzem ale jednak to miasto :

zupelnie inaczej oczywiscie wyglada sytuacja w domu, gdzie jedno z rodzicow nie mowi po polsku.

„Życie to sztuka wyciągania wystarczających wniosków z niewystarczających przesłanek”

Gość ...chcesz byc szczesliwa?? To badz!!! :laie:

rubin

Dzieci: 1
Znak zodiaku:
lew

Pomogła: 8 razy

pounds 25730.00
Wysłany: Wto 25 Paź, 2011 10:19   

a ja uważam,ze w wiekszym procnecie zależy od rodziców czy dzieci beda mowiły czy nie a potem to i tak nie bedza mieli wiekszego wpływu jakim jezykiem czesciej beda się ich dzieci posługiwać ale fakt faktem jest taki ,ze ten polski już w głowie zostanie. Do mnie na zajecia przychodzi mama angielska z córka,która mowi ze mna po polsku bo tatus jest polakiem.Mama tej dziewczynki bardzo nalega ,żebym z mała "spiskowała" po polsku :hihi: i takiego przypadku do tej pory jeszcze nie znałam

malke

Znak zodiaku:
baran

Nastrój:
superowy

pounds 39220.00
Wysłany: Wto 25 Paź, 2011 10:47   

nusia u nas też polskie bajki,książeczki,my mowimy po polsku ale mi nie o to chodzi.Powiem ci na przykladzie mojej znajomej.Ma dziwe coreczki w wieku 5 i 6 lat.Oboje rodzice mowią do nich w domu tylko po polsku,mają polską tv i wiele kontaktu z językiem polskim,ale chodzą do ang.szkoły po szkole na podworku maja tylko ang.kolegów i wolą niestety mowic po ang : Koleżanka mi opowiadała że one nawet jak sie za soba bawią w domu to coraz częściej zaczynają mówic do siebie po ang.bo im łatwiej mimo że ich mama zwraca im uwagę.Chodziło mi raczej o to że jak już dzieciaki zaczynają tutaj edukacje to wiecej mają kontaktu z ang.i po czasie wolą ten język.Tak wynika z moich doświadzczeń i obserwacji dziciaków : znajomych.U nas tez oczywiście narazie pierwszym językiem dla Filipa jst polski ale myślę że to sie zmieni.

Odpowiedz do tematu