|
PETYCJA |
| Autor |
Wiadomość |
Justyś
super mamcia ;)

Dzieci: Alex i Olivia
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 9 razy Wiek: 32 Dołączyła: 25 Lut 2009 Posty: 6955 Skąd: Leyland
pounds 25367.00
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 16:16 PETYCJA
|
|
|
Nie jestem pewna ze to odpowiedni dzial ale sprawa troche mnie zbulwersowala i zasmucila - co za znieczulica. Chetnych zapraszam do podpisania sie pod petycja, bo jak ci ... zostana ukarani jak nalezy to bedzie to moze nauczka dla innych ...
Użytkownicy serwisu społecznościowego Facebook masowo podpisują się pod petycją w sprawie ukarania mężczyzn podejrzanych o spowodowanie okrutnej śmierci psa pod Nowym Targiem. W ciągu zaledwie czterech dni swoje poparcie wyraziło ponad 110 tys. internautów. Prokuratura odrzuciła wniosek podejrzanych o dobrowolne poddanie się karze.
O sprawie piszą oburzeni internauci i Reporterzy 24 na Kontakt 24.
Źródło: sxc.hu
Internauci solidarnie za ukaraniem
Petycja użytkowników Facebooka dotyczy "orzeczenia bezwzględnej kary pozbawienia wolności dla bandytów" z Lipnicy Małej (woj. małopolskie). Prokuratura Rejonowa w Nowym Targu postawiła trzem mężczyznom zarzut z art. 35 Ustawy o Ochronie Praw Zwierząt, dotyczący znęcania się nad zwierzęciem ze szczególnym okrucieństwem.
Do piątku rano petycję poparło ponad 110 tys. użytkowników Facebooka, choć grupa w tej sprawie została utworzona ledwie cztery dni wcześniej.
Zakatowali psa
Cała sprawa wydarzyła się 7 listopada. Właściciel psa rasy husky i dwóch jego znajomych przywiązali psa do samochodu, a następnie ciągnęli przez lipnickie ulice, aż do oderwania głowy zwierzęcia.
Prokuratura pod koniec listopada oceniła, że mężczyźni działali wspólnie, jednak największy udział ponosi właściciel psa. Wszyscy byli pod wpływem alkoholu.
Prokurator nie chce łagodnej kary
Zbigniew Gabryś, zastępca prokuratora rejonowego w Nowym Targu, w rozmowie z redakcją Kontaktu 24 powiedział, że prokuratura nie przyjęła od sprawców wniosków o dobrowolne poddanie się karze. Internauci na Facebooku głośno wyrażali obawę, że w tym trybie mogłoby się skończyć na grzywnie.
"Oskarżeni mają dwa razy możliwość dobrowolnego poddanie się karze. Pierwszy raz w prokuraturze, drugi w sądzie. O tym jak potoczy się drugi wniosek, zadecyduje sąd" – powiedział Zbigniew Gabryś.
Wsparcie TOZ
Śledztwo w tej sprawie zostało zakończone. Na początku stycznia sprawą zajmie się sąd – pierwsza rozprawa wyznaczona została na 13 stycznia.
Główny podejrzany (właściciel psa), został tymczasowo aresztowany w innej sprawie. Mężczyzna jest wielokrotnie notowany, sąd zarządził wykonanie jednego z wcześniejszych wyroków. Obecnie przebywa w zakładzie karnym.
Pozostali mężczyźni będą odpowiadać z wolnej stopy.
Oskarżycielem posiłkowym jest nowotarski oddział Towarzystwa Opieki na Zwierzętami.
Liczne komentarze pod petycją są jednogłośne - najwyższy wymiar kary dla mieszkańców Lipnicy Małej. Według zwolenników internetowej akcji, prawa zwierząt w Polsce traktowane są marginalnie. Ich zdaniem takie zbrodnie nie powinny przechodzić bez echa.
Zarówno na Facebooku jak i na stronie petycje.pl można poprzeć apel. |

|
|
|
|
|
molly

Dzieci: Kacperek
Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 4041.00
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 18:02
|
|
|
apel tu nic nie da..prawo to prawo..pieska mi szkoda bardzo bo tak bestialsko zostal zabity..ich powinni za ..... przywiazac i ciagnac za autem idioci....straszna smierc.. |
|
|
|
|
Justyś
super mamcia ;)

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 25367.00
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 18:09
|
|
|
| molly napisał/a: | apel tu nic nie da..prawo to prawo..pieska mi szkoda bardzo bo tak bestialsko zostal zabity..ich powinni za ..... przywiazac i ciagnac za autem idioci....straszna smierc.. | choliwka szkoda |

|
|
|
|
|
_Ewa_
God bless the Queen

Dzieci: Conny and Danny ;)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 03 Cze 2010 Posty: 2355 Skąd: uk
pounds 12686.00
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 20:36
|
|
|
szkoda, ze 2 lata w zawiasach pewnie dostaną i tyle.. a to nie jedyny pies, którego zbili co za zwyrodnialcy po tym świecie chodzą.. matko jedyna.. |
_________________ ...Boże, użycz mi pogody ducha, abym pogodził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.. |
|
|
|
|
molly

Dzieci: Kacperek
Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 4041.00
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 20:44
|
|
|
słowa własciciela:bo ten pies był głupi bo nie bronił podwórka i nie szczekal nosz ku...... oczekiwał od husky zeby był psem obronnym a to rasa co gotowa zycie oddac za człowieka.... pies typowo rodzinny do dzieci ktory nie przejawia ZADNEJ AGRESJI!!to jest idiotyzm dopiero,zacofanie społeczne oczy bym mu wydłubala..dobrze tye z tego ze psina juz nie cierpi bo pewnie lekkiego zycia nie mial z takim włascicielem |
|
|
|
|
Mini

Zaproszone osoby: 3
Dzieci: dwoje...na razie ;)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 41 razy Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 20353 Skąd: UK
pounds 235761.00
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 20:45
|
|
|
to nawet słów nie ma |
_________________ Wiktoria
Nataniel
My
Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie niż idealną kopią kogoś innego.
Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
 |
|
|
|
|
_Ewa_
God bless the Queen

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 12686.00
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 20:56
|
|
|
husky z natury nie szczeka |
_________________ ...Boże, użycz mi pogody ducha, abym pogodził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.. |
|
|
|
|
anusiak

Dzieci: Michaś
Znak zodiaku:

Pomogła: 24 razy Wiek: 31 Dołączyła: 21 Lut 2009 Posty: 7108 Skąd: Notts
pounds 37339.00
|
|
|
|
|
Kama

Zaproszone osoby: 5
Dzieci: Adulek i Fifi
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 23 razy Wiek: 36 Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 16946 Skąd: Londyn
pounds 130884.00
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 23:24
|
|
|
ja czytalam o tym gdzies na necie... ale rowniez wypowiedz prawnika,ktory powiedzial, ze zadne petycje nie pomoga dac im wiekszego wyroku...a szkoda, bo powinni byc tak samo potraktowani jak mordercy ludzi..... |
| |
|
|
|
|
malke

Dzieci: Filipek:)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 3 razy Wiek: 34 Dołączyła: 17 Lis 2009 Posty: 4206 Skąd: Mansfield
pounds 39220.00
|
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 23:52
|
|
|
|

Zanim zaczniesz poprawiać świat,przejdz sie trzy razy przez swój wlasny dom. |
|
|
|
|
maya

Dzieci: 2 and counting;-)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 19 Mar 2010 Posty: 135 Skąd: anglia
pounds 1831.00
|
Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 06:26
|
|
|
strasznie przykre.
niestety potrzebna jest zmiana prawa .
w UK tez nie lepiej.w ubieglym tygodniu przechodzien znalazl 2 rasowe psy powieszone po obu stronach mostu.obroze byly polaczone sznurkiem.
wydaje mi sie ze tutaj prawo jest o wiele surowsze jesli chodzi o okrucienstwo wobec zwierzat.kobieta ktora wrzucila kota do kosza na smieci zostala ukarana.
w PL moze ktos by sie z tego posmial i przeszedl obok a tutaj ktos znalazl to na CCTCV i miala sprawe w sadzie. |
|
|
|
|
Justyś
super mamcia ;)

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 25367.00
|
Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 11:45
|
|
|
| maya napisał/a: | | a tutaj ktos znalazl to na CCTCV i miala sprawe w sadzie. |
oj tak o tej sprawie az huczalo
wiecie ja to szybciej bym chyba czlowiekowi krzywde zrobila - bo ludzie potrafia byc na prawde wredni i podli a zwierzeta, zwiarze nie zrobi ci krzywdy chyba ze czuje ze jest zagrozone albo bardzo glodne, ale ma powody a ludzie dla wlasnej przyjemnosci krzywdza ludzi i zwierzeta |

|
|
|
|
|
malke

Dzieci: Filipek:)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 3 razy Wiek: 34 Dołączyła: 17 Lis 2009 Posty: 4206 Skąd: Mansfield
pounds 39220.00
|
Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 11:46
|
|
|
| Justyś napisał/a: | | ja to szybciej bym chyba czlowiekowi krzywde zrobila | jak bym mojego K słyszała ale cos w tym jest. |

Zanim zaczniesz poprawiać świat,przejdz sie trzy razy przez swój wlasny dom. |
|
|
|
|
_Ewa_
God bless the Queen

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 12686.00
|
Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 23:08
|
|
|
| w uk maja rspca, policje dla zwierząt. w pl by sie tez to przydalo. tu sa kary za znęcanie, w polsce - śmiech a nie nieuchronność.. |
|
|
|
|
maya

Dzieci: 2 and counting;-)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 19 Mar 2010 Posty: 135 Skąd: anglia
pounds 1831.00
|
Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 06:48
|
|
|
mysle ze w uk wlasnie mentalnosc ludzi jest tez inna.sami sie nazywaja ,,animals lovers''
sama bylam zaskoczona jak jednego dnia bylismy na placu zabaw i maz znalazl rannego golebia-siedzial biedny w lisciach i ledwo dyszal.maz od razu zadzwonil do RSPCA-nawet 2 razy nie myslal.przyjechali w przeciagu 45 minut i go zabrali.
kilka domow dalej nasz sasiad ma duzego psa i jedego dnia musieli jechac i go zostawic na pol dnia(z reguly ktos w domu jest bo to starsze malzenstwo).pies wyl ponad 3 godzinyl i ktos zadzwonil do RSPCA-byli sprawdzili.potem na bramce sasiadow byla zalaminowana kartka wyjasniajaca co sie stalo bo podobno ludzie dzwonili do RSPCA i pytali co sie stalo z psem.wiec RSPCA poprosilo sasiada o taka wyjasniajaca notatke.
wyobrazacie sobie w PL kogokowiek dzwoniacego w sprawie skowyczacego psa?watpliwe... |
|
|
|
|
|
|