|
 |
|  |
|
|
Obgryzanie paznokci |
| Autor |
Wiadomość |
Mini

Zaproszone osoby: 3
Dzieci: dwoje...na razie ;)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 41 razy Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 20353 Skąd: UK
pounds 235761.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 00:40 Obgryzanie paznokci
|
|
|
dziewczyny poradzcie mi bo nie wiem co mam robić...moja Wika obgryza paznokcie...uż czego ja nie próbowałam... i pieprzu i specjalnych lakierówprzeciwko obgryzaniu...i soku z cytryny...nic...
ona już nawet ich nie ma...tak wygryzione....
tragedia...i ani prośby ani groźby nie pomagają....
Co robić...przecież to dziewczynka... i będzie kiedyś chciała pokazać ładne dłonie... |
_________________ Wiktoria
Nataniel
My
Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie niż idealną kopią kogoś innego.
Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
 |
|
|
|
|
Kama

Zaproszone osoby: 5
Dzieci: Adulek i Fifi
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 23 razy Wiek: 36 Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 16946 Skąd: Londyn
pounds 130884.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 12:06
|
|
|
| nie mam pojecia Domi co polecic mozna i jakich sposobow uzyc zeby Wika nie obgryzala pazurkow... |
|
|
|
|
nusia
double mummy

Dzieci: mamisynek Olinek i Nadusia tatusia
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 18 razy Wiek: 29 Dołączyła: 19 Lut 2009 Posty: 9551 Skąd: Londyn
pounds 45510.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 12:16
|
|
|
ja cie nie pociesze......mi poprostu samo przeszlo.....w pewnym wieku zrobilo mi sie glupio jak mialam reke podac i od tamtej pory nie obgryzam ale ja nie maltretowalam paznokci tak jak Wiki
ciezki orzech do zgryzienia |
|
|
|
Mini

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 235761.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 12:47
|
|
|
no właśnie...cięzki orzech...ona normalnie sobie już ciało wygryza... :omojboze:
i straszymy ją że gangrena się w to wda i umrze....szpitalem, amputacją palców...nic...kompletnie nic nie działa.... :niewiem: |
Nataniel
My
 |
|
|
|
|
ania

Dzieci: Dwa urwisy
Znak zodiaku:

Pomogła: 44 razy Wiek: 33 Dołączyła: 06 Mar 2009 Posty: 6187 Skąd: Leicestershire
pounds 69505.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 12:50
|
|
|
| Ja do dzis obgryzam chyba nie ma dobrych sposobow :evil: wyglada to okropnie u mnie o tyle jest dobrze ze jak sobie zaloze tipsy tak potem juz jak odrosna to :evil: nie obgryzam bo wiem ze strasznie wyglada i mi wstyd ale raz na jakis czas zdarza mi sie |
|
|
|
|
Mini

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 235761.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 12:59
|
|
|
no to mnie Aniu pocieszyłaś... |
Nataniel
My
 |
|
|
|
|
Justyś
super mamcia ;)

Dzieci: Alex i Olivia
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 9 razy Wiek: 32 Dołączyła: 25 Lut 2009 Posty: 6955 Skąd: Leyland
pounds 25367.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 13:37
|
|
|
Domi ja cale zycie obgryzalam paznokcie tez wgryzalam sie w cialko, bolalo jak cholera ale to silniejsze. Ja jako dziecko mialam nerwice wiec to pewnie przez to.
Mamuska probowala roznych sposobow ale nic kompletnie nic nie dzialalo
Przeszlo samo, w klasie maturalnej przestalam o zapuscilam pazura, i mam ladne paznokcie :mrgreen: nie jedna laska mi mowila ze chcialaby miec takie jak ja a nie np. robic tipsy czy przyklejac sztuczne.
Na poczatku bylo ciezko bo zawsze reka sama szla do buzi :zliscia: . Mi duzooooo naprawde duzo pomoglo malowanie paznokci. Jak mi troszke odrosly oczywiscie , bo praktycznie ich nie mialam :swieczkiwoczach: . Np. pazurki dwukolorowe, albo jakies wzorki itp. no i biorac palca do buzi czulam lakier i ... szkoda mi bylo mojej pracy tworczej.
Sprobuj moze w taki sposob, bo watpie zeby grozby czy nawet prosby cos daly, Wika sama musi chciec przestac. Trzymam kciuki za powodzenie. |

|
|
|
|
|
Mini

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 235761.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 13:44
|
|
|
| Cytat: | | Sprobuj moze w taki sposob |
Justyś mam jej paznokcie malować... :scratchchin: ??? Kurczę nie wiem co robić...a te palce wyglądają...makabrycznie...
wychodzi na to że muszę czekać aż sama dojdzie do tego że chłopakom chce się podobać... :scratchchin: |
Nataniel
My
 |
|
|
|
|
Justyś
super mamcia ;)

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 25367.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 13:48
|
|
|
chyba tak, sama musi chciec, bo ty nic nie wskórasz. Zobacz na wlasnej skorze, mnie jak ktos do czegos zmusza to za choinke tego nie zrobie :mrgreen:
A moze porozmawiaj z nia czy nie chciala by takich naklejek na paznokcie, nie musza byc jakies mega kolorowe, no chyba ze takie lubi .
Naklejasz, malujesz lakierem bezbarwnym i juz... ja mam naklejki bo kuipilam na slub ale ich nie uzywam, jak bedziesz chciala to daj znac bo ja pewnie za jakis czas i tak je wyrzuce |

|
|
|
|
|
Mini

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 235761.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 14:26
|
|
|
| Justyś ja mam naklejki na paznokcie bo sie tym zajmuję w między czasie...także spoko...i chyba spróbuję tym bardziej że jest wole od szkoły teraz 2 tygodnie.... :scratchchin: |
Nataniel
My
 |
|
|
|
|
Justyś
super mamcia ;)

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 25367.00
|
Wysłany: Nie 05 Kwi, 2009 14:30
|
|
|
nie zaszkodzi ci spróbować a może akurat poskutkuje |

|
|
|
|
|
Limonka
Zakupoholiczka

Zaproszone osoby: 9
Dzieci: Nicolka i Laurka
Znak zodiaku:

Pomogła: 6 razy Wiek: 28 Dołączyła: 30 Kwi 2010 Posty: 5087 Skąd: Londyn
pounds 39676.00
|
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 11:52
|
|
|
Pomocy, u nas lakier przestal działać i Nicola znowu obgryza Nawet jak usypia to tak strzela ze slychac u nas w pokoju Prosze błagam, krzycze i karze ale nic Moze ktoras z Was jednak zna sprawdzony sposob, albo uslyszala od ktorej kolezanki, jak ona nie przestanie w ciagu kilku najblizszych dni to pozniej juz ni ebedzie miala co obgryzac Kurcze ja tez obgryzalam ale jako starsze dziecko, wyroslam z tego i zapomnialam, a tu 3 letnie dziecko hellpp |

|
|
|
|
|
Mini

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 235761.00
|
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 12:57
|
|
|
Limonka, jak znajdziesz sposób to ja też poproszę bo moja Wika nie ma już paznokci |
Nataniel
My
 |
|
|
|
|
Kama

Zaproszone osoby: 5
Dzieci: Adulek i Fifi
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 23 razy Wiek: 36 Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 16946 Skąd: Londyn
pounds 130884.00
|
Wysłany: Sro 02 Mar, 2011 22:43
|
|
|
Limonka znalzlam takie cos na temat obgryzania paznokci przez dzieci:
Cytat:
Maluchy nie potrafią radzić sobie w stresowych sytuacjach, nie umieją nazwać swoich emocji, powiedzieć co czują, czego się obawiają. Szukają więc sposobu na to, by zlikwidować napięcie, które czują, gdy rodzic na nie krzyknie, gdy wiedzą, że coś przeskrobały i mama lub tata będą niezadowoleni, lub gdy na przykład każe się im spać, kiedy jeszcze nie chcą iść do łóżka. Dzieci zakręcają wtedy włosy na palec albo machają nogą, gdy siedzą, wkładają palce do buzi lub obgryzają paznokcie, zgrzytają zębami czy drapią się. Przynosi im to chwilową ulgę a u rodziców wywołuje irytację lub niepokój.
Upomnieniami powiększasz stres
— Dziecko może zacząć obgryzać paznokcie w stresowych, nowych sytuacjach, np. gdy idzie do przedszkola, rozstaje się z rodzicami, zmienia mu się opiekunka, pojawia rodzeństwo, gdy rodzice pokrzykują na dziecko czy wreszcie kłócą się ze sobą — daje przykłady dr Grażyna Jędrzejczyk, pediatra z Centrum Medycznego Enel-Med.
Zamiast powstrzymywać dziecko przed odruchem wkładania palców do buzi, lepiej najpierw przyjrzeć się mu w jakich sytuacjach to robi i poszukać przyczyny. — Jeśli poznamy przyczyny, łatwiej będzie malcowi pomóc i rozwiązać jego problemy, pokonać lęki i uchronić przed nawykowym obgryzaniem paznokci — zauważa lekarka. Dziecku, które obgryza paznokcie z nerwów nie należy zwracać uwagi, kazać wyjmować palce z buzi ani wyśmiewać, karać, bić po rączkach czy smarować paznokci gorzkimi żelami. — To tylko pogłębi problem, bo dostarczy dodatkowego stresu dziecku, które i tak ma go zbyt wiele — mówi dr Jędrzejczyk.
Interweniować trzeba dopiero, gdy widzimy, że dziecko gryzie paznokcie do krwi, sprawiając sobie ból. Wtedy należy skonsultować problem z psychologiem dziecięcym lub pediatrą. W pozostałych przypadkach wystarczy pomagać dziecku radzić sobie ze stresem, np. włączać mu wyciszającą muzykę, dużo rozmawiać i uczyć dziecko, by w nerwowych sytuacjach pooddychało głęboko. W miarę możliwości należy też unikać trudnych dla dziecka sytuacji.
Odwróć uwagę dziecka
Kiedy dziecko wkłada rączkę do buzi, można delikatnie mu ją wyjąć bez żadnych komentarzy, uwag i pouczeń. — Prośby też nie rozwiążą problemu. Trzeba raczej starać się odwrócić uwagę dziecka. Zająć je rozmową czy zabawą — podpowiada lekarka. Pomocne jest rysowanie, wycinanie, naklejanie, lepienie z plasteliny. Warto też często chwalić dziecko, gdy uda mu się powstrzymać i przez jakiś czas nie obgryza paznokci. Poczuje się wtedy pewniej i będzie miało motywację, by tego nie robić.
Daj dobry przykład
Czasem jednak obgryzanie paznokci nie ma nic wspólnego ze stresem. — Bywa, że dziecko podpatrzy to niechlubne zajęcie u dorosłych lub rówieśników i potem naśladuje — mówi dr Jędrzejczyk. Warto więc pozbyć się samemu brzydkiego nawyku, zanim je przejmie dziecko. Oduczanie obgryzania paznokci wymaga wiele cierpliwości i daje wcale gwarancji na sukces. U niektórych może utrzymywać się przez całe życie.
to cytat autorstwa Agnieszki Usiarczyk...
mysle ze warto sie temu przyjzec blizej... |
| |
|
|
|
|
_Ewa_
God bless the Queen

Dzieci: Conny and Danny ;)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 03 Cze 2010 Posty: 2355 Skąd: uk
pounds 12686.00
|
Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 00:21
|
|
|
mój KOnrad zaczłą obgryzać... wiem,z ę się stresuje, ale on mówi,z ę za żadko mu obcinam tylko,z ę w tym momencie już nie ma co obcinać, bo stały poziom trzyma cały czas kiedyś mu przejdzie.. chyba |
_________________ ...Boże, użycz mi pogody ducha, abym pogodził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Template created by Minique
Copyright © 2009-2010 by mymamy.co.uk
|
|
 |
|
 |
|
|