Kalendarz
Strona Główna Szukaj Regulamin PW Kontakt Playerek Kalendarz
 Księgarnia w UK

Poprzedni temat «» Następny temat
Mały urwis czy dziecko z ADHD ?
Autor Wiadomość
Mini

Zaproszone osoby: 3
Dzieci: dwoje...na razie ;)
Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

Pomogła: 41 razy

pounds 235761.00
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 18:29   Mały urwis czy dziecko z ADHD ?

Gdy dziecko jest żywe jak srebro, nie do opanowania, kręci się i wierci, nieustannie podskakuje, ma trudności z przestrzeganiem reguł rodziców, wtedy może zacząć brakować sił i pomysłów na to, jak opanować swoją pociechę. Takie „niegrzeczne” dziecięce zachowania często prowadzą zmęczonych opiekunów do refleksji i poszukiwań. Rodzice zadają sobie pytanie: Jak należy rozumieć te trudne do zniesienia zachowania? Czy są one wyrazem jakiegoś zaburzenia, choroby, problemów emocjonalnych dziecka czy też wynikiem niedostosowania rodzicielskiej reakcji do dziecięcych potrzeb lub też wynikiem błędów wychowawczych?

TAJEMNICZE ADHD

Od kilku lat często słyszymy o dzieciach chorych na ADHD. Również my sami podejrzewamy o to zaburzenie te bardziej niesforne dzieci z naszego otoczenia. Termin ADHD stał się trochę terminem-wytrychem używanym, gdy już nie znajdujemy w sobie cierpliwości, akceptacji dla dziwnie i niestosownie zachowujących się dzieci. Kiedy, jakieś dziecko zostanie określone jako cierpiące na ADHD (słusznie lub niesłusznie) umożliwia mu to powrót do społeczeństwa w nowej i akceptowanej roli – roli osoby chorej. A dla chorego dziecka dorosły wykrzesa z siebie przecież miłość i zrozumienie.

Kiedyś bardzo krytycznie patrzyłam na nadużywanie etykiety tej choroby. Myślałam, że wynika ona ze złej woli osób dorosłych, zajmujących się dziećmi. Dziś uważam, że nazwanie dziecka chorym na ADHD pomaga również dorosłym odnaleźć się w trudnej dla nich sytuacji. Jest sposobem na zadbanie o siebie i często wiąże się z chęcią pomocy takiemu „szalejącemu” maluchowi. Bo kiedy już wiadomo, co dolega dziecku i dlaczego tak dziwnie się zachowuje, to z pewnością można się łatwo dowiedzieć jak mu pomóc.
Byłoby cudownie, gdyby nie nadużywać terminu ADHD i mieć umiejętność odróżniania go od innych problemów. Wtedy pomoc byłaby jeszcze bardziej skuteczna - bo adekwatna do trudności.

OBJAWY ADHD

ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder, czyli zespół nadpobudliwości psychoruchowej z zaburzeniem koncentracji uwagi jest zaburzeniem dotykającym ok.3-5% dzieci w wieku szkolnym. Częściej jest on rozpoznawany u chłopców niż dziewczynek. Naukowcy podejrzewają, iż jego przyczyna tkwi w wadliwym funkcjonowaniu mózgu, w którym przeważają procesy pobudzania nad procesami hamowania. Badania etiologiczne wskazują na znaczący wpływ dziedziczności w przypadku tej choroby. Jest więc większe prawdopodobieństwo zachorowania, gdy rodzice lub ktoś z rodziny miał w dzieciństwie objawy tej choroby. W tym zaburzeniu wyróżnia się trzy grupy objawów: ruchowych, poznawczych i emocjonalnych:

NADRUCHLIWOŚĆ – dziecko przebywa w ciągłym ruchu, często sprawiającym wrażenie bezcelowego. Trudno jest mu pozostać w miejscu – wtedy zaczyna się wiercić, bawić rękoma, machać nogami. Jest gadatliwe i nie może powstrzymać się od mówienia. Często ma trudność z kontynuowaniem rozpoczętego zadania i porzuca je nieskończone w środku

ZABURZENIA KONCENTRACJI UWAGI – przejawiają się w trudności w skupieniu uwagi i słuchaniu innych. Dzieci z tym deficytem mają problemy w dbaniu o szczegóły. Są roztargnione i z łatwością o czymś zapominają. Trudno im się zorganizować. Brakuje im refleksji nad własnym zachowaniem.

IMPULSYWNOŚĆ – podejmowanie działań bez namysłu, często ryzykownych oraz nieumiejętność czekania na swoją kolej, niecierpliwość i przeszkadzanie innym. U niektórych dzieci występuje wzmożona drażliwość. Dzieci te szybko reagują gniewem, złością, a także lękiem. Może to prowadzić do silnych wybuchów emocji.

DIAGNOZA

Diagnozę najczęściej stawia psycholog lub psychiatra. Rozpoznania dokonuje się na podstawie:

Wnikliwego wywiadu z rodzicami, a jeżeli to możliwe również z innych osobami znającymi dziecko
Badania lekarskiego
Badania obserwacji dziecka przez psychologa
Warto pamiętać, iż wczesne wykrycie tego zaburzenia i jego leczenie zapobiega pogłębianiu się trudności adaptacyjnych dziecka w środowisku szkolnym i rodzinnym.

LECZENIE

Plan pomocy opracowuje się indywidualnie dla każdego dziecka. Przy jego przygotowywaniu uwzględnia się wiek i stan zdrowia dziecka oraz głębokość i rodzaj występujących objawów, a także podatność dziecka na określone procedury terapeutyczne. Dziecko można wspomagać poprzez:

Psychoterapię indywidualną dziecka (wspomagającą rozwój dziecka, rozumienie siebie);
Terapię wpływającą na poprawę koncentracji uwagi dziecka
(terapia sensomotoryczna, kinezjologia, eurytmia, hipnoterapia, muzykoterapia, zajęcia relaksacyjne Jacobsona);
Terapię dziecka w grupie rówieśniczej (ćwiczenie umiejętności komunikowania się i współpracy w grupie);
Zajęcia psychoedukacyjne dla rodziców dzieci z ADHD (możliwość uzyskania konkretnych wskazówek);
Warsztaty Umiejętności Wychowawczych dla rodziców (wzrastanie w rodzicielstwie z innymi rodzicami;)
Terapię rodziny (wspólne spotkania z całą rodziną, na których omawia się bieżące problemy);
Leczenie farmakologiczne (przy podejmowaniu decyzji o wprowadzeniu leków należy być bardzo ostrożnym);

10 PRÓŚB DZIECKA Z ADHD

Na co dzień dobrze jest pamiętać o dziesięciu podstawowych prośbach dziecka nadpobudliwego. Zrozumienie ich ułatwia akceptację dziecka, zaś postępowanie zgodne z nimi pomaga zarówno dziecku, jak i rodzicom lepiej odnaleźć się w trudnych sytuacjach.

1. Pomóż mi skupić się na jednej czynności;
2. Chcę wiedzieć, co się zdarzy za chwilę;
3. Poczekaj na mnie, pozwól mi się zastanowić;
4. Jestem „w kropce”, nie potrafię tego zrobić, pokaż mi wyjście z tej sytuacji;
5. Chciałbym od razu wiedzieć, czy to, co robię, jest zrobione dobrze;
6. Dawaj mi tylko jedno polecenie naraz;
7. Przypomnij mi, żebym się zatrzymał i pomyślał;
8. Dawaj mi małe zadania do wykonania, kiedy cel jest daleko gubię się;
9. Chwal mnie, choć raz dziennie, doceniaj moje wysiłki, bardzo tego potrzebuję;
10. Wiem, że potrafię być męczący, ale czuję, że się zmieniam, kiedy masz dla mnie czas i okazujesz mi jak mnie kochasz.

POZYTYWNIE O DZIECIACH Z ADHD

Albert Einstein genialny matematyk i naukowiec naszej ery, Ludwik van Beethoven –wybitny muzyk, Leonardo da Vinci – człowiek renesansu - wszystkich ich trzech łączy to, iż mieli wyraźne cechy zespołu nadpobudliwości psychoruchowej. Także współczesne dzieci z cechami tego zespołu mają wiele talentów. Potrzebują one jednak wsparcia, by mogły rozwijać i wykorzystywać swoje, często ukryte zdolności.

Pamiętajmy również, iż wraz z dojrzewaniem struktur mózgowych objawy ADHD mogą zniknąć. Jednak nie ma co czekać biernie do tego czasu, a zamiast tego już dziś zacząć wspierać i lepiej rozumieć swoje niepowtarzalne dziecko.
Jeżeli dziecku nie została postawiona diagnoza ADHD, zaś jego zachowanie sprawia rodzicom trudności i kłopoty, również warto skorzystać z jakiejś formy wsparcia wymienionej w tym artykule.

Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie niż idealną kopią kogoś innego.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.

Mini

Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

pounds 235761.00
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 18:31   

Cytat:
ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder, czyli zespół nadpobudliwości psychoruchowej z zaburzeniem koncentracji uwagi jest zaburzeniem dotykającym ok.3-5% dzieci w wieku szkolnym. Częściej jest on rozpoznawany u chłopców niż dziewczynek. Naukowcy podejrzewają, iż jego przyczyna tkwi w wadliwym funkcjonowaniu mózgu, w którym przeważają procesy pobudzania nad procesami hamowania. Badania etiologiczne wskazują na znaczący wpływ dziedziczności w przypadku tej choroby. Jest więc większe prawdopodobieństwo zachorowania, gdy rodzice lub ktoś z rodziny miał w dzieciństwie objawy tej choroby. W tym zaburzeniu wyróżnia się trzy grupy objawów: ruchowych, poznawczych i emocjonalnych:

NADRUCHLIWOŚĆ – dziecko przebywa w ciągłym ruchu, często sprawiającym wrażenie bezcelowego. Trudno jest mu pozostać w miejscu – wtedy zaczyna się wiercić, bawić rękoma, machać nogami. Jest gadatliwe i nie może powstrzymać się od mówienia. Często ma trudność z kontynuowaniem rozpoczętego zadania i porzuca je nieskończone w środku

ZABURZENIA KONCENTRACJI UWAGI – przejawiają się w trudności w skupieniu uwagi i słuchaniu innych. Dzieci z tym deficytem mają problemy w dbaniu o szczegóły. Są roztargnione i z łatwością o czymś zapominają. Trudno im się zorganizować. Brakuje im refleksji nad własnym zachowaniem.

IMPULSYWNOŚĆ – podejmowanie działań bez namysłu, często ryzykownych oraz nieumiejętność czekania na swoją kolej, niecierpliwość i przeszkadzanie innym. U niektórych dzieci występuje wzmożona drażliwość. Dzieci te szybko reagują gniewem, złością, a także lękiem. Może to prowadzić do silnych wybuchów emocji.

cała moja Wiktoria - kropka w kropkę :

rubin

Dzieci: 1
Znak zodiaku:
lew

Pomogła: 8 razy

pounds 25730.00
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 19:16   

fajny artykuł
ja często myślałam ,ze moja Mika ma przejawy ADHD ale jednak w 100% nie odpowiada dziecku z tymi zaburzeniem.Po prostu miewa tylko dni jak dziecko z nadpobudliwością

beata :)
La mamma

Dzieci: Córeczka i synek :)
Znak zodiaku:
strzelec

Nastrój:
leniwy

Pomogła: 4 razy

pounds 40468.00
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 20:00   

Domi bardzo dobry artykuł, na pewno pomoże to wielu matkom zrozumiec problem ;)

Gość "Ważne jest, czy dobrze żyjesz, nie jak długo..."

Kama

Zaproszone osoby: 5
Dzieci: Adulek i Fifi
Znak zodiaku:
baran

Nastrój:
kosmos

Pomogła: 23 razy

pounds 130884.00
Wysłany: Czw 18 Mar, 2010 12:35   

fajny artykul :ok:
ja zawsze myslalam, ze moje maluchy maja ADHD, moze nie tyle Adek co Fifi... ale tylko po czesci odpowiadaja opisowi...

Zdrowy rozsądek, to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Piszę poprawnie po polsku.

Gość super ze jestes z nami :bravos: :bravos:

marcysia83

Znak zodiaku:
byk

Nastrój:
superowy

Pomogła: 5 razy

pounds 22471.00
Wysłany: Pon 06 Cze, 2011 20:20   

artukol swietny dobrze opisany i zrozumialy............. ja mam problem bo w Pl pediatra stwierdzila u Oliwiiw wieku 2 lat adhd potem neurolog ale bez badania mozgu to potwierdzil w wieku 4 lat ........w zeszlym roku bylam dostala tabletki na koncentracje Medikinet Cr 10mg.......za to w lutym pediatra z Uk nie potwierdzil diagnozy i nie dal tabletek jak nam sie skonczyly bo mial za malo informacji.......miala jakas ankieta ze szkoly wplynac i nie wiem czy wplynela bo na tym 1,5h spotkaniu sie skonczylo

ale przed braniem tabletek panie w szkole mowily ze olwiia jest zdezorientowana, kreci sie na dywanie i macha glowa nie slucha pani itd....po braniu 90tzn 1 na dzien poprawa byla ale w lutym sie skonczyly i wszystko wrocilo......... hmmmmmm ciekawe co dalej...... tabletki dzialaja na czas szkoly do 6h

moja oliwia
biega
skacze
przewraca sie
krzyczy
macha rekoma i nogami jak siedzi na tapczanie
co chwile sie wierci wstaje siada wychodzi przychodzi albo 10min szuka miejsca na tapczanie
nie skupia sie
nie potrafi powiedziec tego co przedchila do niej sie mowilo
albo jak leci tv to nie sluchamnie tylko tv i niby patrzy sie na mnie ale wzrok na ekran wedruje
co chwila sie wtranca w rozmowe
zapomina nie pamieta duzo rzeczy
itd itd.........

no ale czas pokarze bo naprawde jest strasznie rozstrzepana i nie mysli co robi

Dziewczyny milego dnia Wam życzę

Mini

Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

pounds 235761.00
Wysłany: Pon 06 Cze, 2011 22:50   

marcysia83, ja mam z Polski zaświadczenie od psychiatry dziecięcego że Wika ma ADHD, tutaj jak powiedziałam w szkole że Wika ma adhd to popatrzyli na mnie jak na wariata :? 8)
bo jak nie rzuca w klasie krzesłami, nie rzuca się na glebę, nie pluje na kolegów to według nich nie ma adhd :? :faint:

rubin

Znak zodiaku:
lew

Pomogła: 8 razy

pounds 25730.00
Wysłany: Pon 06 Cze, 2011 23:33   

Mini, marcysia83, jeżeli wasze dzieci mają zdiagnozowane ADHD to nie odpuszczajcie tego
Domi ty w przyszłym roku od razu we wrzesniu do SEN-CO (w nowej szkole ) uderzaj i zgłaoś to koniecznie
marcysia83 ty również

marcysia83

Znak zodiaku:
byk

Nastrój:
superowy

pounds 22471.00
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 08:11   

rubin, no ja zglosze tylko ze tu pediatra jej nie stwierdzil ........a neurolog tak potych samych opowesciach wiec juz sama nie wiem

marcysia83

Znak zodiaku:
byk

Nastrój:
superowy

pounds 22471.00
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 11:00   

dostalam dzis wezwanie na 28 czerwca do cliniki na wizyte u pediatry w cely sprawdzenia Oliwii z tym adhd pieknie po 4 miesacach ja sprawdzaja.....za 1 wizyte nie widzial przyczyn dania tabletek bo mial za malo wiadomosci i czekal na ankiete ze szkoly......Tlumacza mam bo juz mi napisali ze bedzie....tylko ze wizyta na 11:30 i nie wiem czy posylac Oliwie do szkoly w ten dzien bo lekcje na 9 a wizyta za 2,5h wiec o 11 bym musiala ja wyciagnac pewnie znow 1,5h bedziemy siedziedz i beblac wiec do 13 a szkola konczy sie o 15 wiec chyba nie ma sensu jej posylac na 2h rano i 2h popoludniu hmmmmmmmmm

Mini

Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

pounds 235761.00
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 18:03   

marcysia83, super, że będziesz miała wizytę w klinice :ok: co do posłania do szkoły też bym w tym dniu nie posyłała :

marcysia83

Znak zodiaku:
byk

Nastrój:
superowy

pounds 22471.00
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 18:23   

Mini, no i chyba tak zrobie tylko zastanawiam sie kiedy im powiedziec czy juz jak mi list przyszdl czy dzien dwa przed

Mini

Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

pounds 235761.00
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 18:24   

w szkole powiedz wcześniej, że masz wizytę w klinice na ten dzień i wtedy Oliwii w szkole nie będzie ;) tylko nie wiem jak jest u Ciebie w szkole czy trzeba na piśmie czy wystarczy ustnie wychowawczyni powiedzieć :)

marcysia83

Znak zodiaku:
byk

Nastrój:
superowy

pounds 22471.00
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 18:26   

Mini, pisemnie pisze dluzsze wyjazdy tz oni daja mi taka ala nakiete...........a tak to ustnie zreszta ja prowadze zeszyt korespondencyjny z wychowawca takze spoko.......a teraz jak pracuje tam w szkole to jeszcze lepiej :D

Mini

Znak zodiaku:
wodnik

Nastrój:
superowy

pounds 235761.00
Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 18:33   

marcysia83, a to pewnie że tak :ok:

Odpowiedz do tematu