|
 |
|  |
|

|
Kiedy przestac karmic piersia |
| Autor |
Wiadomość |
mamag

Dzieci: Dwoje :)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 12 razy Wiek: 30 Dołączyła: 09 Sie 2009 Posty: 6639 Skąd: Londyn
pounds 43300.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 20:44 Kiedy przestac karmic piersia
|
|
|
Od tygodnia gryze sie z mysla czy nie zaczac Panci wprowadzac stalego jedzenia.Pancia na dniach zacznie 5 miesiac,no i sama nie wiem Wszyscy dookola mowia mi ,ze mam jej zaczac cos dawac,bo to duza dziewczynka,ze cyc to za malo,HV mowi,ze mam nie karmic ,bo do 6 miesiaca spokojnie moze byc na samym cycu ,a Pancia rosnie prawidlowo,wiec cyc i tylko cyc. Pancia jak widzi ,ze ktos cos je to robi taka mine,ze az sece boli,no i tak sobie mysle ,ze moze ona juz mi takie znaki wysyla,ze gotowa jest na jedzonko.Z drugiej strony,zdaje sobie sprawe ,ze mleko matki jest najlepszym pokarmem i Pancia juz nigdy wiecej sie nie bedzie nim zajadala,to moze jednak zostac tylko przy tym cycu..Juz sama nic nie wiem Doradzcie co robic |
|
|
|
Kama

Zaproszone osoby: 5
Dzieci: Adulek i Fifi
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 23 razy Wiek: 36 Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 16946 Skąd: Londyn
pounds 130884.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 20:51
|
|
|
Mamag niestety ja ci nie doradze... moj Fifi od 4 miesiaca odrzucil zupelnie piers, a Adas wogole nie ssal... ale z tego co mi wiadomo, mozesz zaczac wprowadzac stale pokarmy gdy dziecko jest na piersi, od 6 miesiaca dopiero...
acha i jeszcze mi sie przypomnialo, dlaczego tak jest: otoz dziecko karmione tylko piersia ma slabo wyksztalcony uklad trawienny, bo jest przystosowany do delikatnego mleka, natomiast dzieci karmione mlekiem sztucznym szybciej osiagaja gotowosc przelyku i ukladu trawiennego do "innego" jedzenia |
| |
|
|
|
|
mamag

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 43300.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 20:55
|
|
|
| no wlasnie tak samo mowi HV,ale ja niewiem czy to przez te gadanie wszystkich dookola,ze Panci malo sam cyc,zaczelam juz samam myslec,ze moze cyc niewystarcza |
|
|
|
ania

Dzieci: Dwa urwisy
Znak zodiaku:

Pomogła: 44 razy Wiek: 33 Dołączyła: 06 Mar 2009 Posty: 6187 Skąd: Leicestershire
pounds 69505.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 21:27
|
|
|
| bzdura nie sluchaj ludzi do okkola jezeli mala dobrze przybiera to jak najbardzie do 6 miesiaca tylko piers ja Nicholasowi wtedy dopiero zaczelam wprowadzac inne pokarmy jakos z glodu nie umarl <D |
|
|
|
|
mamag

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 43300.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 21:40
|
|
|
| Pancia wage ma dobra- 6,650 miala prawie 2 tygodnie temu(miala niecale 4,5 mies.) na skali w ksiazeczce ciagle jest na grubej linii,ale moja rodzinka z Pl twierdzi,ze max do 4mies tylko na cycu,ze to,ze sie karmi do 6 to jest wymysl anglikow. |
|
|
|
ania

Dzieci: Dwa urwisy
Znak zodiaku:

Pomogła: 44 razy Wiek: 33 Dołączyła: 06 Mar 2009 Posty: 6187 Skąd: Leicestershire
pounds 69505.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 21:48
|
|
|
| no wlasnie niezupelnie bo tutaj takich wytycznych nie ma tylko wlasnie w Pl wielka wage do tego przywiazuja zeby przez pierwsze pol roku tylko cycem karmic ;-) |
|
|
|
|
Kama

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 130884.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 22:07
|
|
|
| Mamag dokladnie tak jak Ania pisze... jezeli widzisz ze przybiera normalnie na wadze, ze sie najada i nie odrzuca piersi to karm ja do 6 miesiaca!!! a pozniej wprowadzaj powolutku jedzonko, nie przestajac karmic... |
|
|
|
|
beata :)
La mamma

Dzieci: Córeczka i synek :)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 4 razy Wiek: 28 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 8412 Skąd: Oxford
pounds 40468.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 22:15
|
|
|
Nooo, a ja się tak spisałam i posta mi trafiło
Ja napisze tak. Ja karmiłam do 10 miesiąca cycem podając tez stałe posiłki od 6 miesiąca, tylko wcześniej podawałam owocki po łyżeczce dziennie. Jeżeli widzisz że dziecko dobrze rośnie znaczy że jest ok i nie umiera z głodu jak piszą dziewczyny, nie ma pośpiechu, bo najlepsze jest matki mleko. Oczywiście z czasem odstawiałam pierś zastępując stałymi posiłkami aż przestałam całkiem karmić, miałam karmić do roku ale nie mogłam bo już miałam problemy i ciągłe zapalenia piersi
Wszystko zależy od ciebie i Niuni |
|
|
mamag

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 43300.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 22:17
|
|
|
no wlasnie tutaj mam watpliwosci,bo czasem jak ja do cyca przykladam,to ona zaczyna ciagnac,a pozniej wyrywa sie jak szalona,krzyczy i wogole cyrki robi 8< no i nie wiem czy moze glodna nie jest,albo nie leci jej tak jak ma i sie wkurza Juz byl czas ,ze sie martwilam ,ze pokarmu mam malo,ale jak mloda tak czasem nie zje dluzej to zaraz mam piersi twarde i pozniej leci mi pokarm az po kolanach.Niewiem co myslec,moze juz sobie sama wkrecam,bo jak nie mama,to tesciowa ,dzisiaj jeszcze maz,bo gdzies wyczytal,ze dziecio karmionym piersi po 4 miesiacu brakuje zelaza wszyscy tylko o jednym,ze malej za malo i ze wyrodna matka jestem,bo nie chce dac jej zjesc |
|
|
|
Kama

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 130884.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 22:22
|
|
|
| Mamag to daj mezowi to do przeczytania co napisalysmy... my matki!! jeju ile ja bym dala, zeby moc jeszcze karmic Fifika... ale ciesze sie, ze chociaz te pierwsze 4 miesiace moglam dac mu mleko matki... i wcale nieprawda jest ze dziecko po 4 mies. dostaje za malo witamin... matka w swoim mleku ma tyle witamin ile dziecku potrzeba!!! jedynie co to dawaj Panci wit.D3...i nie sluchaj co mowi matka, tesciowa... one mialy tez swoj czas, wykarmily dzieci swoje, a teraz jest twoj czas, ty jestes matka, ty wiesz najlepiej co twojemu dziecku jest potrzebne!!! a maz po prostu nasluchal sie wszystkiego i od matki i od tesciowej i boi sie, wiadomo, przeciez to jego dziecko!! |
|
|
|
|
Marta08

Dzieci: dwoje Alex i Oliwka :)
Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 10520.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 22:44
|
|
|
ja zaczełam dokarmiac dzieciaczki po 4msc, mimo ze miały dobra wage i sie najadały.. chyba.. Była to moja decyzja, wydawało mi sie ze juz sa duze i powinny podjadac cos wiecej niz moje mleczko..
mamag, rób tak jak uwazasz, jak ci sie wydaje, serce dyktuje i jak ci wygodnie i nie patrz na innych.. |
|
|
|
|
mamag

Znak zodiaku:

Nastrój:

pounds 43300.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 22:50
|
|
|
Dzieki dziewczyny Pójde w czwartek zważyc mala i jezeli waga dalej bedzie ok to jeszcze chyba poczekam |
| Ostatnio zmieniony przez Mini Wto 22 Wrz, 2009 00:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
beata :)
La mamma

Dzieci: Córeczka i synek :)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 4 razy Wiek: 28 Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 8412 Skąd: Oxford
pounds 40468.00
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 22:56
|
|
|
Zgadzam się Kamilą i mnie też tesciowa truła że już powinnam jej dawac pić i jeśc coś innego, ale ja zaczęłam od 6 miesiąca i cieszę się że mogłam karmić tak długo, a i moja też miała takie momenty że płakała podczas karmienia, do tej pory nie wiem dlaczego i też myślałam że nie dojada ale mój mądry mąz mi tłumaczyl że dziecku nic nie brakuje ;D i podtrzymywał karmienie bo ja bym już dawno zrezygnowała |
|
|
Mini

Zaproszone osoby: 3
Dzieci: dwoje...na razie ;)
Znak zodiaku:

Nastrój:

Pomogła: 41 razy Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 20353 Skąd: UK
pounds 235761.00
|
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009 00:19
|
|
|
Mamag mleko matki jest najlepsze, mi nie było dane karmić tak długo więc ci zazdroszczę
Tylko karmiąc piersią podajesz małej wit D3 ???? To bardzo ważne...podaje się ją nawet karmiąc butelką ale jak karmisz piersią to juz w szczególności bo tej witaminy nie ma w mleku matki lub jest śladowa ilość....
napisze ci tak jak moja lekarka kazała podawać:
jeśli dziecko jest na piersi to 2 krople wit D3 dziennie
jeśli dziecko jest na butelce to 1 kropla wit D3 dziennie
mówią ze do roku dziecka ale moja lekarka powiedziała że tak się zaleca, ale w Polsce, tutaj wiadomo jaki mamy klimat...mokry więc po roku można dawać np. jedną kroplę co 2-3 dzień i w okresach jesienno-zimowych
i oczywiście powtórzę...wit D3 podajemy wieczorem, podając rano i wystawiając na promienie słoneczne czy to silne czy nie, dziecko może dostać uczulenia w być w czerwonych plamach
uff ale się rozpisałam o tej wit... |
_________________ Wiktoria
Nataniel
My
Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie niż idealną kopią kogoś innego.
Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
 |
|
|
|
|
anusiak

Dzieci: Michaś
Znak zodiaku:

Pomogła: 24 razy Wiek: 31 Dołączyła: 21 Lut 2009 Posty: 7108 Skąd: Notts
pounds 37339.00
|
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009 07:16
|
|
|
To teraz ja, chyba jedyna karmiąca mama na stanie oprócz Ciebie
| mamag napisał/a: | | Pancia wage ma dobra- 6,650 miala prawie 2 tygodnie temu(miala niecale 4,5 mies.) | ważne że mieści się w siatce centygramowej, mój na 2,5 miesiąca ważył 6,270 ale klucha nie jest bo jest dłuuuugi (jeszcze w brzuchu długa glizda była z niego , urodził się z wagą 3360, jutro idziemy sie ważyć to dopisze ile teraz waży.
Jest tylko na cycu, czasem herbatkę hipp dostanie, max raz dziennie. Już nie mogę się doczekać aż skończy 4 miesiące żeby powoli prowadza jabłko, marchew, ziemniaczka (też mlaska jak jemy przy nim <D ). Zamierzam karmić piersią i wprowadza pokarmy stałe jednocześnie. Jeśli mi się uda karmić dłużej to po 6 tym miesiącu przejść na mleko modyfikowane definitywnie.
Apropo wit d3 my podajemy 1 krople wg wskazań pediatry.
Każda mama wie najlepiej co jest dobre dla jej dziecka, nie daj się zagadać i rób po swojemu |
http://www.zdrowaplaneta....a-korczaka.html
http://demotywatory.pl/24...iesz-co-to-duma
Piszę poprawnie po polsku.
 |
| |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Template created by Minique
Copyright © 2009-2010 by mymamy.co.uk
|
|
 |
|
 |
|
|